headerafbeelding Coronavirus op de ABC eilanden

Coronavirus op de ABC eilandeneilandjes-header-titel

Robert Door Robert | 15 Oct 2021

Huidige situatie met betrekking tot het coronavirus op de ABC-eilanden

Van plan om op vakantie te gaan naar Aruba, Bonaire of Curaçao? Dan wil je zeker in deze periode goed geïnformeerd zijn vóór je je boeking plaatst.

Hieronder vind je per eiland informatie over de huidige situatie en maatregelen met betrekking tot het coronavirus. De situatie op de eilanden én in Nederland verandert continue, de informatie uit de officiële bronnen is in deze situatie altijd leidend. Uiteraard geldt voor alle eilanden dat het geadviseerd is genoeg mondkapjes mee te nemen (voor vlucht en verblijf), en de maatregelen op de eilanden in acht te houden.

Op dit moment geldt het reisadvies Code Geel voor Aruba, Bonaire en Curaçao.

Disclaimer: per eiland geven wij een korte samenvatting van de geldende maatregelen, vanwege de continue veranderende maatregelen kan deze informatie achter lopen. Controleer het dus altijd met de informatie bij de officiële bronnen.

 

Curaçao (laatste update: 15 oktober 2021)

Het reisadvies van de Nederlandse overheid voor Curaçao is code geel. Curaçao beschouwd Nederland vanaf 18 oktober als een land met laag risico.

Lokale maatregelen
Tijdens je vakantie op Curaçao zal je ter plaatse nog rekening moeten houden met enkele maatregelen in verband met COVID-19. Zo is het in supermarkten, winkels en diverse andere plekken verplicht om een mondkapje te dragen.

Per 13 augustus 2021 geldt er ook weer een avondklok tussen 24:00u 's nachts en 04:30u 's morgens. Ook zijn feesten of samenkomsten met meer dan 100 man niet toegestaan en ook bij kleinere feesten is dansen en harde muziek niet toegestaan.

Zijn we vanuit Nederland welkom op Curaçao?
Nederland wordt door Curaçao vanaf 18 oktober aangemerkt als een laag risico land. Dit houdt echter nog steeds in dat bezoekers vanuit Nederland aan een aantal voorwaarden moeten voldoen.

- Vóór vertrek moet de Digital Immigration Card worden ingevuld.

- Je moet bij aankomst een negatief testresultaat kunnen overhandigen, deze moet ook geüpload worden in stap 3. Dit moet een PCR test zijn (afgenomen max 48 uur voor vertrek), of een antigeentest (afgenomen max 24 uur voor vertrek).

- Vanaf 48 uur vóór vertrek kan je de Passenger Locator Card (PLC) digitaal invullen, het is verplicht hiervan een uitgeprint bewijsstuk mee te dragen op het moment dat je Curaçao binnen komt.
Let op: hierbij moet het resultaat van je test geüpload worden, vul deze dus pas in ná je de testuitslag hebt.

- Op de derde dag van verblijf moet er op Curaçao een antigeentest worden afgenomen (deze test kost 35ANG, ongeveer € 16). Deze test moet voor aankomst ingepland zijn, en kan je direct inplannen tijdens het invullen van de PLC. Bij de bevestiging van je antigeentest op de derde dag ontvang je ook direct je PLC formulier.

 

Officiële Bronnen:
Dicardcuracao - Digital Immigration Card
Dicardcuracao - Passenger Locator Card (PLC)
Gobièrnu di Kòrsou (Overheid van Curaçao) - Reizen naar Curaçao

Overheid van Curaçao - Di Card Curaçao - Stappen voor toegang tot eiland
Nederland Wereldwijd - Reisadvies Curaçao

 

 

Bonaire (laatste update: 2 oktober 2021)

Het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Bonaire aangemerkt met reisadvies Code Geel. Vanuit Bonaire wordt Nederland gezien als hoog risico land met maatregelen bij inreizen.

De maatregelen op Bonaire zelf zijn op 2 oktober 2021 voor het laatste aangepast, en zijn weer iets versoepeld voor privésamenkomsten. Hieronder vind je de laatste infographic met maatregelen van de overheid van Bonaire.

Ook vind je hier de laatste infographic met betrekking tot de maatregelen voor reizigers vanuit Nederland (hoog risico land).

Kort samengevat:
Op Bonaire moeten restaurants en cafés om 0.00 dicht en de 1,5 meter wordt nog aangehouden. Mondkapjes worden in de meeste winkels geprefereerd, maar zijn vaak niet verplicht.

Bij inreizen van Bonaire moet je tussen 72 uur en 48 uur vóór vertrek de gezondheidsverklaring invullen, en heb je een negatieve PCR test (max 48 uur vóór vertrek, vanaf 13 jaar) nodig. Dit geldt ook voor volledig gevaccineerden.

Indien deze binnen 24 uur vóór vertrek is afgenomen is het niet nodig om een extra antigeentest af te nemen op Bonaire Airport (voor volledig gevaccineerden vervalt deze sowieso). Indien de test ouder dan 24 uur is, en je niet volledig gevaccineerd bent, moet je een afspraak maken om op Flamingo Airport een antigeentest af te nemen, dit gebeurd vóór de douane. Zonder afspraak wordt deze afspraak direct bij de douane voor je gemaakt.

 

Officiële bronnen:
Crisiswebsite Openbaar Lichaam Bonaire - Maatregelen
VVV Bonaire - Toeristen Protocol (Engels, PDF)

Afdeling Publieke Gezondheid Bonaire - Gezondheidsverklaring
Nederland Wereldwijd - Reisadvies Bonaire

 

 

Aruba (laatste update: 7 oktober 2021)

Nederland geeft reisadvies Code Geel voor Aruba, reizen naar Aruba is dus weer toegestaan. Er zijn nog wel beperkingen voor bezoekers vanuit Nederland.

Alle bezoekers moeten verplicht de online immigratiekaart invullen (ED-card), dit formulier bestaat uit 5 stappen en moet maximaal 72 uur en minimaal 4 uur voor vertrek voltooid zijn:

- Basis Reisinformatie
- Een gezondheids-check.
- Negatieve PCR test met reis document (maximaal 72 uur, en minimaal 12 uur voor vertrek afgenomen, vanaf 15 jaar) óf PCR test op Aruba laten afnemen (Quarantaine in hotel tot resultaat binnen is. Let op: bij positieve uitslag verplichte quarantaine).
- Sinds 7 oktober 2021 is een PCR-test niet meer nodig voor Nederlandse reizigers met een geldig Vaccinatiebewijs. Kijk voor de voorwaarden van het Vaccinatiebewijs op Aruba.com
- Verplichte afname Aruba Bezoekersverzekering, dekking voor mogelijke onkosten bij positieve test COVID-19.
- Akkoord gaan met de eisen van de Arubaanse overheid met betrekking tot de regels en procedures op het eiland.

Vanwege oplopende besmettingen geldt er vanaf 22 augustus weer een avondklok tussen 22.00u en 6.00u. Ook is het verboden om alcohol te drinken op de openbare stranden. Uiteraard is het nog wel mogelijk om alcohol te drinken bij hotels, restaurants en op de stranden die onderdeel zijn van de hotels/horeca. Restaurants moeten om 21.00u sluiten, en samenscholingen van meer dan 4 personen zijn ook niet meer toegestaan zolang het niet om één huishouden gaat.

Officiële bronnen:
Aruba.com - Reisadvies voor Aruba: Update over Coronavirus
Aruba.com - Voorwaarden Vaccinatiebewijs
Migracion Aruba - Online Embarkation/Disembarkation card
Aruba - Aruba Bezoekersverzekering
Nederland Wereldwijd - Reisadvies Aruba

boomkip
staartjes
Passende Resorts

Leuk