headerafbeelding Coronavirus op de ABC eilanden

Coronavirus op de ABC eilandeneilandjes-header-titel

Robert Door Robert | 14 Jul 2021

Huidige situatie met betrekking tot het coronavirus op de ABC-eilanden

Van plan om op vakantie te gaan naar Aruba, Bonaire of Curaçao? Dan wil je zeker in deze periode goed geïnformeerd zijn vóór je je boeking plaatst.

Hieronder vind je per eiland informatie over de huidige situatie en maatregelen met betrekking tot het coronavirus. De situatie op de eilanden én in Nederland verandert continue, de informatie uit de officiële bronnen is in deze situatie altijd leidend. Uiteraard geldt voor alle eilanden dat het geadviseerd is genoeg mondkapjes mee te nemen (voor vlucht en verblijf), en de maatregelen op de eilanden in acht te houden.

Op dit moment geldt het reisadvies Code Geel voor Aruba, Bonaire en Curaçao.

Disclaimer: per eiland geven wij een korte samenvatting van de geldende maatregelen, vanwege de continue veranderende maatregelen kan deze informatie achter lopen. Controleer het dus altijd met de informatie bij de officiële bronnen.

 

Curaçao (laatste update: 16 juli 2021)

De situatie in Curaçao is begin 2021 redelijk kritisch geweest. Inmiddels zijn de besmettingen op Curaçao enorm afgenomen, zijn de maatregelen op het eiland grotendeels afgebouwd, en is een groot deel van de lokale bevolking gevaccineerd. Het reisadvies van de Nederlandse overheid voor Curaçao is code geel. Vanwege de hoge besmettingsgraad in Nederland op dit moment beschouwd Curaçao Nederland per 19 juli als een land met heel hoog risico.

Lokale maatregelen
Tijdens je vakantie op Curaçao zal je ter plaatse nog rekening moeten houden met enkele maatregelen in verband met COVID-19. Zo is het in supermarkten en veel winkels nog verplicht om een mondkapje te dragen, en wordt er tijdens Happy Hours van Beach Clubs soms gevraagd naar testuitslagen of vaccinnatie bewijzen.

Zijn we vanuit Nederland welkom op Curaçao?
Nederland wordt door Curaçao vanaf 19 juli aangemerkt als een heel hoog risico land. Dit houdt in dat bezoekers vanuit Nederland aan een aantal voorwaarden moeten voldoen.

- Vóór vertrek moet de Digital Immigration Card worden ingevuld.

- Je moet bij aankomst een negatief testresultaat kunnen overhandigen, deze moet ook geüpload worden in stap 3. Dit moet een PCR test zijn (afgenomen max 72 uur voor vertrek).

- Vanaf 48 uur vóór vertrek kan je de Passenger Locator Card (PLC) digitaal invullen, het is verplicht hiervan een uitgeprint bewijsstuk mee te dragen op het moment dat je Curaçao binnen komt.
Let op: hierbij moet het resultaat van je test geüpload worden, vul deze dus pas in ná je de testuitslag hebt.

- Op de derde dag van verblijf moet er op Curaçao een antigeentest worden afgenomen (deze test kost 35ANG, ongeveer € 16). Deze test moet voor aankomst ingepland zijn, en kan je direct inplannen tijdens het invullen van de PLC. Bij de bevestiging van je antigeentest op de derde dag ontvang je ook direct je PLC formulier.

 

Officiële Bronnen:
Dicardcuracao - Digital Immigration Card
Dicardcuracao - Passenger Locator Card (PLC)
Gobièrnu di Kòrsou (Overheid van Curaçao) - Reizen naar Curaçao

Overheid van Curaçao - Di Card Curaçao - Stappen voor toegang tot eiland
Nederland Wereldwijd - Reisadvies Curaçao

 

 

Bonaire (laatste update: 23 juli 2021)

Het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Bonaire aangemerkt met reisadvies Code Geel. Vanuit Bonaire wordt Nederland gezien als zeer hoog-risico land met maatregelen bij inreizen.

De maatregelen op Bonaire zelf zijn op 23 juli 2021 voor het laatste aangepast, en zijn weer iets strenger geworden voor grote evenementen en samenkomsten. Hieronder vind je de laatste infographic met maatregelen van de overheid van Bonaire.

Ook vind je hier de laatste infographic met betrekking tot de maatregelen voor reizigers vanuit Nederland.

Kort samengevat:
Op Bonaire is alles bijna weer bij het oude normaal; restaurants en cafés moeten om 0.00 dicht en de 1,5 meter wordt nog aangehouden. Mondkapjes worden in de meeste winkels geprefereerd, maar zijn vaak niet verplicht.

Bij inreizen van Bonaire moet je tussen 72 uur en 48 uur vóór vertrek de gezondheidsverklaring invullen, en heb je een negatieve PCR test (max 72 uur vóór vertrek, vanaf 13 jaar) nodig. Indien deze binnen 24 uur vóór vertrek is afgenomen is het niet nodig om een extra antigeentest af te nemen op Bonaire Airport (dit geldt niet voor volledig gevaccineerden). Indien de test ouder dan 24 uur is, en je niet volledig gevaccineerd bent, moet je een afspraak maken om op Flamingo Airport een antigeentest af te nemen, dit gebeurd vóór de douane. Zonder afspraak wordt deze afspraak direct bij de douane voor je gemaakt.

Per 19 juli ben je, reizend vanuit Nederland, ook verplicht om een gratis PCR(NAAT) test af te laten nemen bij een speciale teststraat op de 5e dag ná aankomst. Dit geldt ook voor volledig gevaccineerden.

Vanaf 1 Juni wordt de Antigeen sneltest (bij PCR testen ouder dan 24 uur) afgenomen bij aankomst op Flamingo Airport. Hiervoor kan een afspraak gemaakt worden bij BonaireSafeTravel.
In dit geval wordt je direct voor de douane getest, waar je kan wachten op de uitslag.

Officiële bronnen:
Crisiswebsite Openbaar Lichaam Bonaire - Maatregelen
VVV Bonaire - Toeristen Protocol (Engels, PDF)

Afdeling Publieke Gezondheid Bonaire - Gezondheidsverklaring
Nederland Wereldwijd - Reisadvies Bonaire

 

 

Aruba (laatste update: 7 juni 2021)

Nederland geeft reisadvies Code Geel voor Aruba, reizen naar Aruba is dus weer toegestaan. Er zijn nog wel beperkingen voor bezoekers vanuit Nederland.

Alle bezoekers moeten verplicht de online immigratiekaart invullen (ED-card), dit formulier bestaat uit 5 stappen en moet maximaal 72 uur en minimaal 4 uur voor vertrek voltooid zijn:

- Basis Reisinformatie
- Een gezondheids-check.
- Negatieve PCR test met reis document (maximaal 72 uur, en minimaal 12 uur voor vertrek afgenomen, vanaf 15 jaar) óf PCR test op Aruba laten afnemen (Quarantaine in hotel tot resultaat binnen is. Let op: bij positieve uitslag verplichte quarantaine)
- Verplichte afname Aruba Bezoekersverzekering, dekking voor mogelijke onkosten bij positieve test COVID-19.
- Akkoord gaan met de eisen van de Arubaanse overheid met betrekking tot de regels en procedures op het eiland.

Per 25 mei is de avondklok op Aruba opgeheven, net als de gebiedsverboden voor bijvoorbeeld de stranden.

Officiële bronnen:
Aruba.com - Reisadvies voor Aruba: Update over Coronavirus
Migracion Aruba - Online Embarkation/Disembarkation card
Aruba - Aruba Bezoekersverzekering
Nederland Wereldwijd - Reisadvies Aruba

boomkip
staartjes
Passende Resorts

Leuk