headerafbeelding Coronavirus op de ABC eilanden

Coronavirus op de ABC eilandeneilandjes-header-titel

Robert Door Robert | 17 Jan 2022

Huidige situatie met betrekking tot het coronavirus op de ABC-eilanden

Van plan om op vakantie te gaan naar Aruba, Bonaire of Curaçao? Dan wil je zeker in deze periode goed geïnformeerd zijn vóór je je boeking plaatst.

Hieronder vind je per eiland informatie over de huidige situatie en maatregelen met betrekking tot het coronavirus. De situatie op de eilanden én in Nederland verandert continue, de informatie uit de officiële bronnen is in deze situatie altijd leidend. Uiteraard geldt voor alle eilanden dat het geadviseerd is genoeg mondkapjes mee te nemen (voor vlucht en verblijf), en de maatregelen op de eilanden in acht te houden.

Op dit moment geldt het reisadvies Code Geel voor Aruba, Bonaire en Curaçao.

Disclaimer: per eiland geven wij een korte samenvatting van de geldende maatregelen, vanwege de continue veranderende maatregelen kan deze informatie achter lopen. Controleer het dus altijd met de informatie bij de officiële bronnen.

 

Curaçao (laatste update: 6 januari 2022)

Het reisadvies van de Nederlandse overheid voor Curaçao is code geel. Curaçao beschouwd Nederland vanaf 15 november als een land met heel hoog risico.

Lokale maatregelen
Tijdens je vakantie op Curaçao zal je ter plaatse nog rekening moeten houden met enkele maatregelen in verband met COVID-19. Zo is het in supermarkten, winkels en diverse andere plekken verplicht om een mondkapje te dragen.

Per 7 januari 2022 geldt er ook weer een avondklok tussen 22:00u in de avond en 04:30u 's morgens.

Zijn we vanuit Nederland welkom op Curaçao?
Nederland wordt door Curaçao vanaf 15 november aangemerkt als een heel hoog risico land. Dit houdt in dat bezoekers, gevaccineerd of ongevaccineerd, vanuit Nederland aan een aantal voorwaarden moeten voldoen.

- Vóór vertrek moet de Digital Immigration Card worden ingevuld.

- Je moet bij aankomst een negatief PCR testresultaat kunnen overhandigen, deze moet ook geüpload worden in stap 3. Dit moet een PCR test zijn (afgenomen max 48 uur voor vertrek). Dit geldt vanaf 15 november ook indien je een geldig Europees Vaccinatiebewijs hebt. De test-verplichting geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar.

- Vanaf 48 uur vóór vertrek kan je de Passenger Locator Card (PLC) digitaal invullen, het is verplicht hiervan een uitgeprint bewijsstuk mee te dragen op het moment dat je Curaçao binnen komt.
Let op: hierbij moet het resultaat van je test geüpload worden, vul deze dus pas in ná je de testuitslag hebt.

- Op de derde dag van verblijf moet er op Curaçao een antigeentest worden afgenomen (deze test kost 35ANG, ongeveer € 16). Deze test moet voor aankomst ingepland zijn, en kan je direct inplannen tijdens het invullen van de PLC. Bij de bevestiging van je antigeentest op de derde dag ontvang je ook direct je PLC formulier. Dit geldt vanaf 15 november ook indien je een geldig Europees Vaccinatiebewijs hebt.

 

Officiële Bronnen:
Dicardcuracao - Digital Immigration Card
Dicardcuracao - Passenger Locator Card (PLC)
Gobièrnu di Kòrsou (Overheid van Curaçao) - Reizen naar Curaçao

Overheid van Curaçao - Di Card Curaçao - Stappen voor toegang tot eiland
Nederland Wereldwijd - Reisadvies Curaçao

 

 

Bonaire (laatste update: 15 januari 2022)

Het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Bonaire aangemerkt met reisadvies Code Geel. Vanuit Bonaire wordt Nederland gezien als hoog risico land met maatregelen bij inreizen.

Per 15 januari zijn de maatregelen met betrekking tot het inreizen van Bonaire weer iets versoepeld. Tegelijkertijd zijn de maatregelen op Bonaire zelf weer iets strenger geworden. Zo moeten de restaurants weer om 22:00u dicht en zijn de discotheken gesloten.

Omdat Nederland als hoog-risico land wordt gezien is het voor ongevaccineerde Nederlanders ook verplicht om een PCR test af te nemen binnen 48u voor vertrek. Gevaccineerde Nederlanders hebben de keuze uit een PCR-test binnen 48u voor vertrek, of een antigeentest binnen 24u voor vertrek. Kinderen onder de 12 hoeven géén testen af te nemen.

Indien je recent corona hebt gehad kan je met de volgende documenten naar Bonaire reizen:
- Een bewijs dat je corona hebt gehad door middel van een positieve test uitslag, deze moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen oud zijn.
- Een positieve PCR test van maximaal 48u oud bij vertrek. Óf een antigeentest van maximaal 24u oud bij vertrek.
- Een artsenverklaring dat je niet meer besmettelijk bent, deze mag maximaal 48u oud zijn bij vertrek. Deze mag in het Nederlands of Engels zijn.

 

De maatregelen op Bonaire zelf kort samengevat:
 

 

Officiële bronnen:
Crisiswebsite Openbaar Lichaam Bonaire - Maatregelen
VVV Bonaire - Toeristen Protocol (Engels, PDF)

Afdeling Publieke Gezondheid Bonaire - Gezondheidsverklaring
Nederland Wereldwijd - Reisadvies Bonaire

 

 

Aruba (laatste update: 2 december 2021)

Nederland geeft reisadvies Code Geel voor Aruba, reizen naar Aruba is dus weer toegestaan. Er zijn nog wel beperkingen voor bezoekers vanuit Nederland, Aruba classificeert Nederland vanaf 4 december als zeer hoog risico land.

Alle bezoekers moeten verplicht de online immigratiekaart invullen (ED-card), dit formulier bestaat uit 5 stappen en moet maximaal 72 uur en minimaal 4 uur voor vertrek voltooid zijn:

- Basis Reisinformatie
- Een gezondheids-check.
- Negatieve PCR test, ook voor volledig gevaccineerden, met reis document (maximaal 24 uur, en minimaal 12 uur voor vertrek afgenomen, vanaf 15 jaar).
- Verplichte afname Aruba Bezoekersverzekering, dekking voor mogelijke onkosten bij positieve test COVID-19.
- Akkoord gaan met de eisen van de Arubaanse overheid met betrekking tot de regels en procedures op het eiland.

Uiteraard moet er ook nog rekening worden gehouden met diverse beperkingen op Aruba zelf. Zo mag je na 19.00u niet meer op het strand zijn met groepen groter dan 8 personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren, wordt er nog niet gedanst in de cafés en discotheken en is er een alcohol verbod in grote delen van de openbare ruimte.

Officiële bronnen:
Aruba.com - Reisadvies voor Aruba: Update over Coronavirus
Aruba.com - Voorwaarden Vaccinatiebewijs
Migracion Aruba - Online Embarkation/Disembarkation card
Aruba - Aruba Bezoekersverzekering
Nederland Wereldwijd - Reisadvies Aruba

boomkip
staartjes
Passende Resorts

Leuk