headerafbeelding Top 10 Landhuizen van Curaçao

Top 10 Landhuizen van Curaçaoeilandjes-header-titel

Ruud Door Ruud | 27 May 2021

De top 10 landhuizen van Curaçao

De landhuizen van Curaçao waren de hoofdgebouwen van de plantages, en zijn vanwege hun geschiedenis en koloniale architectuur belangrijk cultureel erfgoed. De landhuizen op Curaçao zijn tussen 1660 en 1725 gebouwd, en van de ruim 160 oorspronkelijke landhuizen zijn er nog bijna 90 over. Er zijn nog zo’n 20 ruïnes en de rest is in de loop van de tijd verdwenen. Een groot aantal is gerenoveerd of opgeknapt en in gebruik als hotel, restaurant, museum, kantoor, woning en zelfs als pastorie.

Veel van deze landhuizen zijn benoemd als nationaal monument, of zijn te bezichtigen en geven een kijkje in de historie van dit prachtige eiland.

Je kunt tijdens je vakantie langs diverse landhuizen op Curaçao rijden, wij hebben er een aantal bijzondere uitgelicht. Als je ze allemaal wilt zien in een roadtrip, dan kun je bijvoorbeeld beginnen bij Jan Kok, lunchen bij Dokterstuin, en afsluiten met een Genuine Blue Curacao bij Chobolobo.

Geschiedenis

In 1634 veroverde de West Indische Compagnie het eiland Curaçao en liet plantages aanleggen voor de verzorging van de schepen. Deze plantages gingen al snel over in particuliere handen, en de Nederlandse eigenaren bouwden er hun grote huizen in Nederlandse stijl, aangepast aan de lokale omstandigheden. Dit waren de plantagehuizen.

De slaven deden het meeste werk op de plantages. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 kwamen de plantages in de problemen en de plantagehuizen raakten in verval. Vanaf die tijd wend de naam landhuis steeds meer gebruikt dan plantagehuis.

Een groot aantal landhuizen is gerenoveerd of opgeknapt en nu in gebruik als hotel, woonhuis of anders. De meeste landhuizen zijn okergeel geschilderd, maar andere kleuren zoals karmijnrood en indigoblauw kom je ook tegen. Oorspronkelijk waren de landhuizen wit, maar die kleur werd bij wet verboden in 1817. Waarom? Het verhaal gaat dat een belangrijk man pijn aan zijn ogen kreeg van de witte kleur in de zon, en dat hij ook nog de baas van een verffabriek op het eiland was. Dit verbod bestaat inmiddels niet meer, toch worden de meeste huizen op Curaçao nog steeds in diverse felle kleuren geschilderd.

De landhuizen staan vaak op hoger terrein, om diverse redenen. Je had zo een beter zicht op de omringende plantage, er was meer verkoeling van de wind, en communicatie met andere landhuizen was makkelijker.

De landhuizen op Curaçao, in het Papiaments kas di shon (huis van de eigenaar) of kas grandi (grote huis), zijn belangrijk cultureel erfgoed van Curaçao, en zeker de moeite waard om te bezoeken. Meer informatie en geschiedenis van de landhuizen vind je ook in het museum Kurá Hulanda in Willemstad, en op de goede en uitgebreide website http://landhuizenvancuracao.info/.

staartjes

De Top 10 landhuizen op Curaçao

Je kunt tijdens je vakantie een mooie rondreis langs de landhuizen van Curaçao maken, en wij hebben er enkele bijzondere uitgelicht. Als je ze allemaal wilt zien in een roadtrip, dan kun je bijvoorbeeld beginnen bij Jan Kok, de westkust volgen naar Knip, lunchen bij Dokterstuin, en afsluiten met een Genuine Blue Curacao bij Chobolobo.

staartjes

Landhuis Jan Kok

GPS: 12.21655, -69.05457

Landhuis Jan Kok

Sinds het begin van de 18e eeuw stond hier al een landhuis, welke in 1840 is herbouwd. Het is een prachtig landhuis met een mooie oprijlaan. Landhuis Jan Kok is gelegen op een heuvel en heeft een groot terras en galerijen aan de lange zijden.

De bewoner en naamgever Jan Kok (of Jan Kock) was niet geliefd vanwege zijn wreedheid, en men zegt dat zijn geest hier nog steeds rondwaart. Het is nu de kunstgalerie van de lokale kunstenares Nena Sanchez, haar kleurrijke schilderijen zijn geïnspireerd op de Curaçaose natuur en cultuur.

Landhuis Knip (Kenepa)

GPS: 12.34458, -69.14312

Een landhuis met een bijzonder verleden: hier begon in 1795 de slavenopstand, met Tula als aanvoerder. Uiteindelijk werd de opstand onderdrukt, en werden de leiders ter dood veroordeeld. Tula is voor de Curaçaoënaars nog steeds een held, en hij heeft een standbeeld gekregen in Willemstad. In landhuis Knip is het Tula museum gevestigd.

Je kunt het landhuis en het Tula museum bezichtigen en er staat een monument ter herinnering aan de opstand.

Update: Helaas is het Tula Museum op dit moment gesloten in verband met financiële problemen.
Update Juni 2023: De verwachting is dat het Tula Museum weer open kan tegen het einde van 2023.

Landhuis Savonet

GPS: 12.35042, -69.10602

Bij de ingang van het Christoffelpark vind je landhuis Savonet. Het landhuis was onderdeel van één van de grootste plantages van Curaçao en had veel landbouw en een uitgebreide veestapel.

Door de jaren heen is er met veel landbouw grondstoffen geëxperimenteerd. Zo groeiden er bij Landhuis Savonet onder ander aloë vera, mais, pompoen, aardappels en pinda's. Vanaf 1840 was er ook een katoentuin, werd er cochenille geteeld (voor de verfstof karmijn) er werden er zelfs merinosschapen gehouden.

Na de afschaffing van de slavernij op Curaçao in 1863 bleef landhuis Savonet één van de best beheerde plantages op het eiland. Zo is er nog gewerkt op de plantage met Amerikaanse ploegen, zijn er diverse dammen gebouwd voor irrigatie en zijn er nog schapen gehouden waarvan de verse schapenmelk met de auto naar Willemstad werd vervoerd.

Nu koop je hier je entreekaartje voor het Christoffel park en is het Savonet-museum gevestigd in het landhuis.

Tip: bezoek het landhuis nadat je de Christoffelberg hebt beklommen. Dit is een must-do tijdens je vakantie op Curaçao en entree voor het Savonet museum is inclusief bij je entree voor het park.

Het museum in het landhuis vertelt de geschiedenis van de plantage, en over de natuur op Curaçao.

Landhuis Ascencion (Shienshoen)

GPS: 12.27293, -69.06168

https://www.landhuisascencion-curacao.com/

Ascenscion is een van de oudste landhuizen van Curaçao (1672). Op de plantage werd landbouw en veeteelt bedreven.

Ascencion ligt op een heuvel, waardoor de passaatwind het huis kon verkoelen, en waardoor de eigenaar goed zicht had over de plantage en mogelijke gevaren kon zien aankomen.

Het landhuis is prachtig gerestaureerd en ingericht met authentieke Curaçaose meubels. Het is nu in gebruik als vormingscentrum voor de Koninklijke Marine. Het terrein en gebouw zijn te bezichtigen op afspraak of tijdens het Open Huis op iedere eerste zondag van de maand (10:00-14:00).

boomkip

Landhuis Dokterstuin

GPS: 12.27645, -69.07187

Dichtbij landhuis Ascencion aan de overkant van de weg vind je landhuis Dokterstuin, vroeger ook wel Klein Ascencion genoemd.

Een indrukwekkend gebouw met terras en overdekte galerijen. Het huis is gebouwd eind 17e eeuw en is in 1996 grondig gerestaureerd. In de middenzaal zijn nog originele Curaçaose meubelen te vinden.

Nu vind je er een goed en gezellig Creools restaurant, Komedor Krioyo, een aanbeveling voor de lunch of diner.

Landhuis Brievengat

GPS: 12.15745, -68.88535

Brievengat is een van de grootste landhuizen, gebouwd rond 1750 met een mooie galerij aan beide lange zijden. Het landhuis werd door een orkaan verwoest en de eigenaar wilde het eerst verder afbreken, maar het is uiteindelijk geschonken aan een erfgoedstichting. Brievengat is begin deze eeuw compleet gerenoveerd en is nu een groot evenementencentrum met restaurant en zalenverhuur.

Update:  Helaas is Landhuis Brievengat gesloten in verband met de gevolgen van de coronacrisis. Wanneer en of deze weer toegankelijk wordt voor toeristen is nog niet bekend.

Landhuis Rooi Catootje

GPS: 12.12363, -68.90293

Wat ons betreft op dit moment het mooiste landhuis van Curaçao. Rooi Catootje ligt op een heuvel en wat verstopt tussen de bossen vlakbij landhuis Bloemhof en winkelcentrum Zuikertuintje.

Het huis is gebouwd rond 1735 en Rooi Catootje is eigendom van de familie Maduro sinds 1853. Nu is er een museum en een bibliotheek gevestigd.

Naast het landhuis vind je het Children's Museum Curaçao, een leuk museum voor de kinderen waar ze spelenderwijs kunnen leren.

Landhuis Bloemhof (Nooit gedacht)

GPS: 12.11965, -68.90093

Landhuis Bloemhof is zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant een prachtig landhuis, met een mooi badhuis in de tuin. Het was een waterplantage, maar voor eigen gebruik werden er ook groenten en fruit verbouwd.

In de vorige eeuw woonde en werkte op Bloemhof de beeldhouwster May Henriquez, die hier een levendige kunstscene schiep en allerlei evenementen en tentoonstellingen organiseerde. Je kunt het landhuis bekijken en het museum, de galerie en het atelier van May Henriquez bezoeken.

Landhuis Chobolobo (Zoutpan)

GPS: 12.11017, -68.90407

Chobolobo was geen plantagehuis, maar een buitenverblijf dat op een zoutplantage stond. In 1947 werd het aangekocht door de firma Senior&Co, die hier hun distilleerderij vestigden. De firma had een eigen lahara-sinaasappelkwekerij, en hier wordt nog steeds de Genuine Blue Curaçao likeur gemaakt.

Ook komt hier de bekende Alcolado Glacial vandaan, de felgroene lotion die tegen allerlei kwaaltjes zou moeten helpen en verkoelend werkt.

Bezoek het landhuis, leer over het productieproces in de destilleerderij en proef de échte Curaçao likeur.

staartjes
Passende Resorts

Leuk

Sombre di Kabana
9.4
Sombre di Kabana

Curaçao | Jan Thiel Baai |

 Buitenzwembad
 Wifi gratis

€€

bekijken

Kas di Laman
9
Kas di Laman

Curaçao | Willemstad |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Wifi gratis

€€

bekijken

Pietermaai Boutique Hotel
8.5
Pietermaai Boutique Hotel

Curaçao | Willemstad |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Wifi gratis

€€

bekijken

Corendon Mangrove Beach Resort
8.4
Corendon Mangrove Beach Resort

Curaçao | Willemstad |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Direct aan zee en/of strand
 Wifi gratis

€€

bekijken

Baoase Luxury Resort
9.7
Baoase Luxury Resort

Curaçao | Willemstad |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Direct aan zee en/of strand
 Wifi gratis

€€€

bekijken

BOHO Bohemian Boutique
9
BOHO Bohemian Boutique

Curaçao | Willemstad |

 Wifi gratis

€€

bekijken