headerafbeelding Algemene Informatie Aruba

Algemene Informatie Arubaeilandjes-header-titel

Virginie Door Virginie | 13 Apr 2021

Aruba ligt in de zuidelijke Caraïbische Zee en ten westen van Curaçao. Het kleine vriendelijke eiland is net als Curaçao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Van de ABC-eilanden is Aruba het kleinst. De omvang van 190km en is te vergelijken met het Nederlandse Waddeneiland Texel. Het eiland is 31 km lang en maximaal 8 km breed. De hoofdstad is Oranjestad. De mooiste stranden vind je aan de noordwest- en zuidwestzijde van het eiland.

staartjes

Tropisch Klimaat

Aruba heeft een constant klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur, van lucht en zeewater, van zo’n 27 graden. Aan de kust en op het water is er gelukkig altijd de verkoelende werking van de passaatwind. Aruba ligt samen met Curaçao en Bonaire buiten de Atlantische orkaanzone. Het landschap is dor en droog en maakt, met name aan de noordoostkant, een ruige indruk. Tussen de witte zandstranden en het ruige landschap ligt het platteland (cunucu of knoek), een heuvelachtig met cactussen begroeid gebied.

Aruba heeft ongeveer 112.000 inwoners en dat is best veel op zo’n klein eiland, zeker wanneer je het vergelijkt met de 18.0000 inwoners op Bonaire. De moedertaal op Aruba is net als op Curaçao en Bonaire Papiaments maar wel met iets meer Spaanse en minder Nederlandse woorden.

De geschiedenis van Aruba

Op Aruba waren de oorspronkelijke bewoners de Arawak indianen. In 1499 werden Curaçao en Bonaire door de Spanjaard Alonso de Ojeda ontdekt. Men vermoedt dat Aruba enkele jaren later pas door de Spanjaarden is aangedaan. De indianen werden door de Spanjaarden meegenomen en de eilanden werden leeg achtergelaten en gezien als niet waardevol.

Later keerden de Arawak indianen deels weer terug op het eiland. In 1636 werd Aruba door de West-Indische Compagnie ingenomen en werd het eiland vooral voor paardenfokkerij en veeteelt gebruikt. Tussen 1805 en 1816 viel Aruba in handen van Engelsen, waarna het weer Nederlandse handen kwam. De belangrijkste activiteiten waren in die tijd de goudwinning en verbouw van Aloë.

De autochtone bevolking vertoont op Aruba dan ook meer indiaanse trekken dan op Bonaire en Curaçao. Tijdens de periode van de Afrikaanse slavenhandel werden de meeste slaven op Bonaire en Curaçao geplaatst, er is dus ook een stuk minder Afrikaanse invloed op de Arubaanse cultuur.

Flora en Fauna op Aruba

Wanneer je van natuur houdt dan is een bezoek aan het Arikok National Park een must. Dit natuurpark neemt zowat 20% van het eiland in beslag. Het natuurpark beslaat ongeveer het hele midden en het zuidoostelijk deel van Aruba. Je vindt hier ook de twee hoogste bergen van Aruba, de Arikok (185m) en de Jamanota (188m).

De vele vogelsoorten, leguanen, hagedissen, slangen, cactussen, duinen en  grotten kun je bewonderen tijdens een autorit, een wandeling of zelfs per paard. Hou ook zeker je ogen open voor de lokale boomsoorten waaronder de Brazielboom, de Watapana (DiviDivi) of de Fofoti boom. Verder vind je in het zuiden (Seroe Colorado Natural Bridge) bij Colorado Point, maar ook in het ruigere noorden van Aruba, diverse natuurlijke bruggen. Deze natuurlijke bruggen zijn door de golfslag uitgesleten uit de kust rotsen. Centraal op Aruba ligt de Hooiberg, niet de hoogste berg maar wel met het beste uitzicht op het eiland.

boomkip

De stranden op One Happy Island

De meest populaire stranden op Aruba liggen aan de zuidwestkant. Palm Beach (high-rise area) en Eagle Beach (low-rise area) zijn erg populair met name bij de vele Amerikaanse toeristen.  Hier vind je dan ook de meeste hotels, resorts en ketens. Verder heeft Aruba ook veel rustige strandjes aan de zuidkant van het eiland zoals Mangel Halto, Rodger’s Beach en het mooie Baby Beach.

Uiteraard kun je op Aruba ook duiken en snorkelen. De condities zijn hier optimaal, goed zicht en een watertemperatuur van wel 27-29 graden. Veel duiklocaties liggen ter hoogte van Palm Beach, welke met een boot zijn te bereiken. De duikscholen begeleiden je graag naar de leukste duikspots en wrakken.

staartjes
Passende Resorts

Leuk

Manchebo Beach Resort & Spa
9.2
Manchebo Beach Resort & Spa

Aruba | Eagle Beach |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Direct aan zee en/of strand
 Wifi gratis

€€€

bekijken

Renaissance Wind Creek Aruba Resort
8.8
Renaissance Wind Creek Aruba Resort

Aruba | Oranjestad |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Direct aan zee en/of strand
 Wifi gratis

€€€

bekijken

Boardwalk Boutique Hotel
9.6
Boardwalk Boutique Hotel

Aruba | Palm Beach |

 Buitenzwembad
 Wifi gratis

€€€

bekijken

Mammaloe’s Bed & Breakfast
8.7
Mammaloe’s Bed & Breakfast

Aruba | Santa Cruz |

 Buitenzwembad
 Wifi gratis

€€

bekijken

Talk of the Town
8.3
Talk of the Town

Aruba | Oranjestad |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Wifi gratis

€€

bekijken