headerafbeelding De oorsprong van Blue Curaçao likeur

De oorsprong van Blue Curaçao likeureilandjes-header-titel

Ruud Door Ruud | 15 Jun 2021

Ken je het blauwe drankje Blue Curaçao? Deze bekende likeur is bedacht en ontwikkeld op het eiland zelf, en wordt in de oorspronkelijke vorm sinds 1896 geproduceerd in de destilleerderij van Senior&Co, welke sinds 1947 in het landhuis Chobolobo gevestigd zit.

Je kunt in het landhuis het museum en de destilleerderij bezoeken, een tour boeken, een workshop cocktails volgen, en uiteraard een fles originele Blue Curaçao meenemen. Leuk; bij elke rondleiding zit een (of twee) gratis cocktail aan het einde van de tour.

Het landhuis Chobolobo, waar de Blue Curaçao wordt gemaakt

De geschiedenis van het ontstaan van Blue Curaçao likeur is bijzonder. In 1527 brachten de Spanjaarden sinaasappelbomen mee naar Curaçao om hier plantages aan te leggen om de kleurige, zoete Valencia-sinaasappel te laten groeien.

Helaas konden de bomen niet goed niet tegen het tropische klimaat en de lokale bodem, en oogstte men alleen bittere, oneetbare sinaasappels. Het project mislukte, en de bomen bleven achter en verwilderden. Zelfs de wilde geiten, die bijna alles eten, vonden de bittere vruchten niet lekker.

De bomen pasten zich langzaam aan in het klimaat en ontwikkelden zich tot een andere variant, de Laraha sinaasappel. De botanische naam werd “Citrus Aurantium Currassuviensis”.

De gedroogde schil van de Laraha-sinaasappel

Tientallen jaren later ontdekte men dat de schil van de Laraha sinaasappels in gedroogde vorm een bijzonder prettige geur en smaak gaven. Vanaf dat moment werd de Laraha gecultiveerd en de oogsten werden gebruikt voor allerlei recepten.

In de loop van de tijd kwam er ook een Laraha plantage bij landhuis Bloemhof. De hoogstam bomen zijn tot 3 meter hoog en er komen lange ladders aan te pas om de vruchten te oogsten. Er wordt twee keer per jaar geoogst en de groene vruchten worden geplukt vóór ze rijp zijn, want anders wordt de schil te dun. Bij de pluk wordt ook een stukje van de twijg meegenomen, om de groei voor de volgende oogst te stimuleren.

De schillen worden handmatig in vier stukken gesneden met een speciaal houten mes, om de oxidatie van een metalen mes te voorkomen. De schillen worden dan zo’n vijf dagen gedroogd in de zon, en dan in jute zakken gedaan.

Deze jute zakken worden als theezakjes enkele dagen in met alcoholdestillaat gevulde ketels gehangen, zodat ze hun specifieke smaak en geur afgeven. Dan wordt er volgens geheim recept nog enkele exotische ingrediënten toegevoegd en na een paar dagen is de Genuine Curaçao likeur klaar.

Met de hand gevuld en gekurkt

Sinds 1896 wordt Blue Curaçao likeur geproduceerd met de Laraha-schillen als belangrijk ingrediënt.

In 1947 werd de NV Senior&Co eigenaar van landhuis Chobolobo, en sindsdien wordt hier de “Genuine Curaçao Liqueur” geproduceerd en met de hand gebotteld.

Er is Genuine Curaçao likeur in verschillende kleuren. Blauw is de bekendste onder de naam Blue Curaçao, maar de originele kleur is de kleurloze variant! De gekleurde varianten in onder andere rood, groen, oranje, en blauw zijn erbij gemaakt om het aantrekkelijker te maken voor cocktails. Wat veel mensen niet weten; de smaak van elke kleur Genuine Curaçao likeur is exact hetzelfde! Blue Curaçao en de andere Genuine Curaçao likeuren van Senior&Co hebben een alcohol percentage van 31%.

Naast de Genuine Curaçao likeur maakt Senior&Co ook likeuren met smaken als koffie, rum-rozijn, tamarinde en chocolade. De Genuine Curaçao likeur is een triple-sec en alleen de flessen van Senior&Co worden met echte Laraha schillen gemaakt. Alle andere merken gebruiken kunstmatige toevoegingen.

Waarvoor gebruik je Blue Curaçao?

Blue Curaçao likeur is te gebruiken als kleurrijke touch in fruitpunches en desserts, maar het is het bekendst in cocktails, waar het met haar felblauwe kleur meteen een tropisch sfeertje geeft. Wodka en citroen zijn de beste vrienden van Blue Curacao, maar ook andere combinaties zijn mogelijk.

De bekendste cocktail met Blue Curacao is de klassieker Blue Lagoon, met wodka en 7up, maar ook de Blue Monday met wodka en bitter lemon, of de Blue Skyscraper met tequila en ginger ale. En altijd met ijs!

Door de verschillende kleuren zijn de mogelijkheden eindeloos met de Genuine Curaçao likeur. Bij Chobolobo zijn ze zelf ook creatief en hebben ze ons getrakteerd op een heerlijke frozen strawberry Daiquiri met rode Genuine Curaçao Likeur.

staartjes
Passende Resorts

Leuk

Avila Beach Hotel
9
Avila Beach Hotel

Curaçao | Willemstad |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Direct aan zee en/of strand
 Wifi gratis

€€€

bekijken

Baoase Luxury Resort
9.7
Baoase Luxury Resort

Curaçao | Willemstad |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Direct aan zee en/of strand
 Wifi gratis

€€€

bekijken

Acoya Curacao Resort, Villas & Spa
8.2
Acoya Curacao Resort, Villas & Spa

Curaçao | Willemstad |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Wifi gratis

€€

bekijken

Curinjo Resort
8
Curinjo Resort

Curaçao | Willemstad |

 Buitenzwembad
 Wifi gratis

€€

bekijken

Trupial Inn Hotel & Casino
8.5
Trupial Inn Hotel & Casino

Curaçao | Willemstad |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Wifi gratis

€€

bekijken