Ken je het blauwe drankje Blue Curaçao? Deze bekende likeur is bedacht en ontwikkeld op het eiland zelf, en wordt in de oorspronkelijke vorm sinds 1896 geproduceerd in de destilleerderij van Senior&Co, welke sinds 1947 in het landhuis Chobolobo gevestigd zit.
Je kunt in het landhuis het museum en de destilleerderij bezoeken, een tour boeken, een workshop cocktails volgen, en uiteraard een fles originele Blue Curaçao meenemen. Leuk; bij elke rondleiding zit een (of twee) gratis cocktail aan het einde van de tour.
De geschiedenis van het ontstaan van Blue Curaçao likeur is bijzonder. In 1527 brachten de Spanjaarden sinaasappelbomen mee naar Curaçao om hier plantages aan te leggen om de kleurige, zoete Valencia-sinaasappel te laten groeien.
Helaas konden de bomen niet goed niet tegen het tropische klimaat en de lokale bodem, en oogstte men alleen bittere, oneetbare sinaasappels. Het project mislukte, en de bomen bleven achter en verwilderden. Zelfs de wilde geiten, die bijna alles eten, vonden de bittere vruchten niet lekker.
De bomen pasten zich langzaam aan in het klimaat en ontwikkelden zich tot een andere variant, de Laraha sinaasappel. De botanische naam werd “Citrus Aurantium Currassuviensis”.