headerafbeelding Ezels knuffelen op Bonaire

Ezels knuffelen op Bonaireeilandjes-header-titel

Robert Door Robert | 29 Jul 2021

Op Bonaire kan je er niet omheen. Op de weg, langs de weg en midden in de natuur vind je wilde ezels. Rijd je in de avond over het eiland, dan kan er zomaar een groep ezels voor je op de weg verschijnen. Op het eiland zijn inmiddels méér dan 1200 ezels te vinden (inschatting Stichting Kibrahacha juli 2019), waarvan ongeveer 500 in het wild.

Geschiedenis van de ezels op Bonaire

Wat hebben deze ezels in hemelsnaam te zoeken op een Caraïbisch eiland als Bonaire? En waarom lopen deze dieren gewoon vrij rond?

De historie van de ezels op Bonaire is een lange; in de 16de eeuw al brachten de Spanjaarden ezels mee op de schepen. Vaak wordt gedacht dat deze ezels alleen werden ingezet als werktuig of als lastdier. De motivatie van de Spanjaarden was in de basis echter heel anders; door de beperkte omvang van het eiland was dit de perfecte locatie om ezels te fokken in het wild.

Wilde Ezels op Bonaire

Vanaf Bonaire werden de ezels weer geëxporteerd naar locaties waar de Spanjaarden deze lastdieren goed konden gebruiken. De ezels zijn op deze manier honderden jaren een essentieel onderdeel van de economie op Bonaire geweest.

Maar ook op Bonaire en de omliggende eilanden kwamen moderne werktuigen, waardoor de ezels niet meer nodig waren. Ze werden los gelaten op het eiland, en vermenigvuldigden zichzelf vrijelijk. Dit zorgde voor een aantal problemen, ezels kunnen zich namelijk tamelijk snel voortplanten.

In 1956 werd geschat dat er ruim 1200 ezels in het wild leefde op Bonaire, dit zorgde voor overbegrazing en veel ongelukken. De ezelspopulatie werd in die periode gereguleerd door de ezels vogelvrij te verklaren.

Donkey Sanctuary

In 1993 hebben Marina Melis en partner Ed Koopman de Donkey Sanctuary opgericht, met als doelom zieke, gewonde en wees ezels op te vangen en te verzorgen. Zo biedt deze organisatie op een terrein van 60 hectare inmiddels onderdak aan meer dan 700 ezels. Deze hebben allemaal een eigen naam, en het enthousiaste team houdt ze allemaal uit elkaar!

Ingang Donkey Sanctuary

Hengsten die binnenkomen bij de Sanctuary worden gecastreerd om ervoor te zorgen dat de groep niet verder groeit. Zwaargewonde ezels, die bijvoorbeeld zijn aangereden en niet meer te redden zijn, worden op kosten van de Donkey Sanctuary uit hun leiden verlost door een dierenarts.

De Donkey Sanctuary is dagelijks geopend tussen 10.00 en 17.00, en is zeker een bezoek waard! Met de auto, scooter of fiets kan je een rondje door het gigantische park rijden, waar de ezels nieuwsgierig de koppen door het raam zullen steken. Je kan en mag tussen de ezels uit de auto stappen, en de ezels vinden het heerlijk om geaaid te worden.

Ook kan je bij de kassa, bemand door Marina zelf, een bakje eten kopen voor de ezels. Ezels staan niet bekend als nette eters, dus pas op voor je handen en geef ze bij voorkeur eten vanuit de klep van je pick-up.

Bij de entree vind je ook meteen de zorgweide, waar de jonge, gewonde of net binnengebrachte ezels aan het bijkomen zijn. Hier vind je ook nog enkele flamingo’s, landschildpadden en boomkippen (Leguanen).

Eten geven vanuit de klep van je Pick Up
staartjes
Passende Resorts

Leuk

Red Palm Village
8.8
Red Palm Village

Bonaire | Lac Bay |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Wifi gratis

€€

bekijken

Courtyard Bonaire Dive Resort
8.2
Courtyard Bonaire Dive Resort

Bonaire | Kralendijk |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Wifi gratis

€€

bekijken

Ocean Breeze Bonaire
8.7
Ocean Breeze Bonaire

Bonaire | Kralendijk |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Wifi gratis

€€

bekijken

Delfins Beach Resort
8.8
Delfins Beach Resort

Bonaire | Belnem |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Direct aan zee en/of strand
 Wifi gratis

€€

bekijken