headerafbeelding Ontdek Otrabanda, Willemstad

Ontdek Otrabanda, Willemstadeilandjes-header-titel

Virginie Door Virginie | 23 Apr 2021

Ontdek de wijk Otrabanda in Willemstad, Curaçao

De vier wijken van Willemstad Punda, Otrabanda, Scharloo en Pietermaai hebben ieder een heel eigen karakter. Otrabanda hoort bij de historische binnenstad.

Otrobanda betekent “aan de andere oever” in Papiamento. Wandel je door de wijk Punda dan zie je aan de overkant van de pontjesburg (Koningin Emmabrug) de wijk Otrobanda liggen. Via de houten drijvende brug kun je wandelend naar de overkant. Maak de mooiste foto’s van de kleurrijke Handelskade in Punda, maar ook Otrobanda is fotogeniek. Deze twee wijken vormen samen de historische binnenstad van Willemstad.

Hoe is  Otrobanda ontstaan?

Otrobanda is ontstaan begin achttiende eeuw, in de koloniale tijd, vanwege ruimtegebrek in de wijk Punda.  Deze extra ruimte werd gecreëerd aan de andere kant van de Sint Annabaai. Vaak trokken ongewenste personen, maar ook havenwerkers hier naar toe waardoor de wijk niet zo’n beste reputatie had. De wijk is zonder echte structuur opgezet en deze gezellige chaos zorgde ervoor dat de meeste bewoners zich hier helemaal thuis voelden en voelen. Gedurende de jaren hebben vele nationaliteiten zich hier gevestigd en was het lang ook een wat armoedige wijk. In de 19e eeuw werd Otrobanda een belangrijk cultureel en commercieel centrum en er werden nauwe banden met landen als Venezuela en Colombia onderhouden.

Deze wijk in Willemstad heeft dan ook een schat aan culturele gebeurtenissen die graag gedeeld worden en zo ook koloniale gebouwen. Met name de laatste jaren is de wijk enorm vooruit gegaan. Veel huisjes en gebouwen zijn nog in oude staat, maar gelukkig ook steeds meer gerestaureerd. Wandel eens met ons mee en ontdek Otrobanda.

Een leuke wandeling door Otrobanda

We starten bij het hoofd plein, ten westen van de haveningang, welk is vernoemd naar generaal Pedro Luis Brion (geboren op Curaçao) een van de generaals die voor de dekolonisatie van Zuid-Amerika heeft gezorgd en in Otrobanda woonde in die tijd. Wanneer je vanaf de pontjesbrug op het Brionplein aankomt zie je links van je de Caribische zee en de vesting Riffort. Deze vestiging, die in 1828 is gebouwd, ligt aan de ingang van de Sint Annabaai. Zo kon Willemstad vanaf zowel het Waterfort (op de andere oever van de Sint Annabaai) als vanuit het Riffort verdedigd worden met kanonnen.

Tegenwoordig vind je op de plaats van de Riffort kazerne leuke winkels en restaurants. Ook vind je hier het luxe Renaissance Wind Creek Curaçao met een kunstmatig strand en zwembad met uitzicht op de zee. Hier liggen ook de twee mega-cruise pieren waar de cruiseschepen kunnen aanmeren.

Ontdek Otrabanda, Willemstad

Dan loop je terug, en via het Brion plein loop je naar de oude gerestaureerde villa, ooit door de Nederlandse miljonair Jacob Gelt aangekocht. Dit is nu het Kurá Hulanda met het gelijknamige museum. Ooit een oude villa en een oud slavenplein, nu deels een museum dat gewijd is aan de indrukwekkende geschiedenis van de slavernij. Na het bezoek aan het museum loop je de tuin in met mooie beeldhouwwerken van hedendaagse kunstenaars. Voor nog meer geschiedenis en cultuur is een bezoek aan het Curaçaos Museum in het westen van Otrobanda echt een aanrader. En vergeet niet onderweg te genieten van de mooiste street-art en de gezellige en vriendelijke bewoners van de wijk.

staartjes
Passende Resorts

Leuk

Bario Hotel
9
Bario Hotel

Curaçao | Willemstad |

 Buitenzwembad
 Wifi gratis

€€

bekijken

Renaissance Wind Creek Curacao Resort
8.9
Renaissance Wind Creek Curacao Resort

Curaçao | Willemstad |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Direct aan zee en/of strand
 Wifi gratis

€€

bekijken

Corendon Mangrove Beach Resort
8.4
Corendon Mangrove Beach Resort

Curaçao | Willemstad |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Direct aan zee en/of strand
 Wifi gratis

€€

bekijken