headerafbeelding Top 10 Stranden Bonaire

Top 10 Stranden Bonaireeilandjes-header-titel

Robert Door Robert | 07 Apr 2021

Bon Bini Bonaire! Misschien wel de meest ondergewaardeerde eigenschap van Bonaire zijn de talloze stranden op dit eiland. Dat komt met name doordat de stranden op Curaçao en Aruba veel bekender en toeristischer zijn. Maar de stranden van Bonaire doen zeker niet onder voor die van zijn broertjes! Zeker de onderwaterwereld is hier enorm rijk aan zeeschildpadden, papegaaivissen én het beruchte Bonairse zeepaardje.

staartjes

Op Bonaire zijn de natuurlijke stranden kiezel- of koraal stranden, en daarmee redelijk ruw. Tegenwoordig worden er echter steeds meer stranden opgespoten, waardoor er mooie lange zandstranden zijn ontstaan. Maar ook bij de zandstranden vind je vaak nog koraal- of rotspartijen langs de randen. Prachtig om langs te snorkelen, maar vergeet zeker niet je waterschoentjes! De meeste stranden zitten aan de westkust, of aan Lac Bay. Hier is de zee rustig en staat er geen sterke stroming.

Op Bonaire zijn de meeste stranden openbaar toegankelijk en hier kan je eigen drinken en eten mee naartoe nemen. Deze stranden hebben vaak geen toiletten, barretjes of parasols.

Er zijn ook privé stranden die eigendom zijn van hotels of particulieren, waar je vaak ook als niet hotel-gast welkom bent voor een kleine toeslag. Hier zijn vaak wel parasols, strandbedjes, en een beach bar. In de weekenden is hier vaak ook live muziek.

Zeeschildpadden

Honden zijn op bijna alle stranden op Bonaire verboden. Dit is om de broedplaatsen van de zeeschildpadden te beschermen.

Mocht je tijdens je vakantie een nest zeeschildpadden tegenkomen, neem dan even contact op met de STCB (Sea Turtle Conservation Bonaire). Deze zorgen ervoor dat dit nest veilig kan uitkomen en zetten het af met gekleurd lint.

Top 10 Stranden Bonaire

Wist je dat?

De hele zee rondom Bonaire behoort tot het nationaal park. Dit natuurgebied wordt beschermd door de Stichting Nationaal Park (STINAPA). Om in zee te mogen (zelfs alleen pootjebaden) behoor je een STINAPA e-ticket te kopen. Hiermee betaal je de STINAPA Nature Fee, waarmee STINAPA het rif, de zee, en de stranden onderhoudt.  

Eigenlijk moet je dus altijd kunnen aantonen dat je een STINAPA e-ticket hebt bij het betreden van de zee. Meer informatie hierover kan je krijgen bij de receptie van je resort of hotel, of op onze pagina over het STINAPA E-ticket.
 

boomkip
staartjes

Top 10 Stranden Bonaire

1: Sorobon Beach (Lac Bay)

De absolute topstranden op Bonaire vind je bij Lac Bay (Lacbaai). Lac Bay is in feite niet één strand, maar een verzameling stranden om dezelfde baai heen. Deze baai is afgesloten van zee door een koraalrif en omsloten door mangroven, waardoor het water ondiep en heel rustig is. Doordat er wel veel aanlandige wind staat, is dit de ideale locatie voor windsurfers.

Het bekendste strand bij Lac Bay is Sorobon Beach, Sorobon Beach is een van de weinige natuur zandstranden op Bonaire. Vanaf dit strand vertrekken de windsurfers en hier vind je ook de windsurfscholen. Bij de windsurfschool Jibe City kan je gewoon aanschuiven bij de beach bar en genieten van een cocktail of Amstel Bright. Ook op Sorobon Beach vind je ook een beach bar en er zijn regelmatig DJ’s voor de achtergrondmuziek of een feestje.

2: No Name Beach (Klein Bonaire)

Op 800 meter van Bonaire ligt een klein eiland van zo’n 6 vierkante km; Klein Bonaire. Ondanks diverse plannen in het verleden is op Klein Bonaire nooit een hotel of resort gebouwd. En gelukkig maar! Sinds 2001 is Klein Bonaire beschermd natuurgebied, en onder beheer van STINAPA. Buiten de vuurtoren, enkele vervallen slavenhutten, cactussen en struiken vind je verder niets op Klein Bonaire.

Het lange zandstrand van Klein Bonaire heeft de ironische naam: “No Name Beach”. Hier kan je prachtig duiken of snorkelen. Door de vele koraalriffen en mangroven rondom het eiland is de onderwaterwereld van Klein Bonaire kleurrijk en heel divers. Je komt op Klein Bonaire via een watertaxi, deze vertrekken vanaf Eden Beach of Karels Bar.

Tip: Laat je door de gids een stukje mee terug nemen en laat je spullen op het strand. Door de stroming drijf je zo terug naar het strand, en onderweg kan je snorkelend de prachtigste koraalriffen tegenkomen.

boomkip

3: Lac Cai (Lac Bay)

Voel je je iets avontuurlijker? Rij de weg langs Lac Bay af tot je bij Lac Cai uitkomt. Dit afgelegen strand wordt met name bezocht door de locals en is een stuk rustiger dan Sorbon Beach. Hier is de kans om zeeschildpadden te zien erg groot. Hou er alleen rekening mee dat de weg hiernaartoe slecht is. Een 4x4 is eigenlijk een must, en sla de weg over als het nat is.

Lac Cai is omgeven door hoge stapels Karko schelpen, de diertjes die hierin leefde werden vroeger gezien als delicatesse. Inmiddels worden deze beschermd, en mag hier niet meer op gevist worden.

4: 1000 Steps Beach (Rincon)

Niet echt 1000 treden, maar met 64 treden toch ook nog een leuke tocht. Al lopend naar beneden zal je beseffen waarom wij dit strand in deze top 10 hebben staan. Het uitzicht van boven op het strand is fantastisch. Door de ligging is het hier windstil, en het grootste gedeelte van de dag staat de zon vol op dit strand.

1000 steps beach is vooral populair bij snorkelaars of duikers. Er zijn ook maar weinig faciliteiten, dus veel zon toeristen kom je hier niet tegen. Doordat je de auto bovenaan de trap moet parkeren wordt het wel geadviseerd om absoluut niets waardevols achter te laten in de auto, en deze eventueel gewoon open te laten.

Top 10 Stranden Bonaire

5: Coco Beach (Permanent Gesloten)

Coco Beach is misschien wel een van de levendigste stranden op Bonaire geworden. Deze tijdelijke pop-up strand locatie is ontstaan toen de bouw van het nieuwe Chogogo Beach Resort Bonaire startte. Dit is een zandstrand locatie waar de beste salsa moves naar boven komen, en je op de strandbedjes van een goede cocktail kan genieten.

Inmiddels is dit pop-up strand helaas permanent gesloten. Dit omdat de bouw van Chogogo Beach Resort inmiddels zo ver is dat het niet langer mogelijk is om prettig op Coco Beach te kunnen liggen. Hopelijk brengt het Chogogo Beach Resort weer dezelfde sfeer naar dit stuk strand! Voor nu kan je terecht bij #6 van deze lijst, Eden Beach ligt hier namelijk bijna naast en is nog wel begaanbaar!

6: Eden Beach (Kralendijk)

Nummer 6 van de lijst is Eden Beach, gelegen naast Coco Beach, en onderdeel van Eden Beach Resort. Ook als niet gast heb je gratis toegang tot dit strand, wel moet je betalen voor de fijne ligbedjes van dit strand. Maar dan heb je ook meteen toegang tot de Beachbar met hapjes en kan je genieten van de DJ’s die je hier van achtergrond muziek voorzien.

Eden Beach ligt in het noorden van Kralendijk vlak bij veel van de grote hotels en resorts.

boomkip

7: Kite Beach (Atlantis Beach)

Dé plek voor Kitesurfers. Kite Beach (of officieel Atlantis Beach) is het enige strand vanaf waar gekite mag worden. Officieel mag er enkel gekite worden in water met een diepte van 75m, maar Kite Beach wordt gezien als doorvoer straat. Het is hier op mooie dagen druk met kitesurfers die de kneepjes van het vak aan het leren zijn bij een van de twee kitescholen hier (te herkennen aan de gele en de blauwe bus). Dit is het kitesurfparadijs.

Geen zin om te kiten? Maar wil je wel naar het kitesurf geweld kijken? Dan kan je natuurlijk ook op Kite Beach terecht. Maar misschien is het nog leuker om iets verderop naar Pink Beach te gaan. Dit strand heeft deze naam gekregen door de eerder roze kleur van het strand, dit was te danken aan het koraal en de schelpen bij de kust. Helaas is er nu op het strand geen roze meer te vinden, maar vanaf dit strand zie je wel veel ervaren kiters hun kunsten vertonen.

staartjes

8: Kontiki Beach (Lac Bay)

Aan de westkant van Lac Bay op de weg naar Lac Cai kom je een klein strandje tegen: Kontiki Beach. Dit kleine strandje heeft alle voordelen van Lacbaai; ondiep water, aanlandige wind en weinig stroming, maar niet het drukke van Sorobon Beach of de uitdagende tocht naar Lac Cai. Op het strand vind je verschillende picknicktafels om zelf bij te bbq’en.

Geen bbq bij en wel honger? Voor een goede lunch of diner kan je terecht bij het restaurant Foodies, deze ligt aan de andere kant van de weg bij Kontiki Beach.

9: Donkey Beach (Kralendijk)

We kunnen de top 10 lijst niet maken zonder Donkey Beach. Niet het meest mooie strand van de lijst, maar wel een speciale ervaring! Dit zandstrand ligt naast de Landingsbaan van Flamingo Airport, en hier kan heel goed vliegtuig spotten.

Het strand is gedeeltelijk zandstrand, maar over het algemeen vind je hier met name koraal en kiezelstrand. Voor de locals is dit een populair strand, met name omdat je hier veel vissen en koraal vlak bij de kust zal tegenkomen. Iets zuidelijker vind je het bij toeristen bekendere Bachelors Beach en iets verder in het noorden Te Amo Beach met de Stoked Foodtruck (TIP!)

boomkip

10: Playa Wayaka (Washington Slagbaai Nationaal Park)

Een vreemde eend in dit rijtje. We adviseren het in het algemeen niet om te gaan zwemmen bij de zee in het noorden van Bonaire. Maar de Playa Wayaka’s zijn toch wel echt een plaatje als je toch die kant op bent. De Playa Wayaka’s liggen in het Washington Slagbaai Nationaal park en zijn kleine, maar idyllische natuur zandstrandjes. De Playa Wayaka’s bestaan uit Playa Wayaka I, II en III. Elk strandje heeft zijn eigen karakter, maar zijn allemaal goed geschikt om te snorkelen of duiken.

Let wel op: vanwege de ligging en de stromingen wordt dit alleen geadviseerd voor ervaren duikers en zwemmers.

Playa Wayaka ligt naast Boka Slagbaai, dit is een bekende plek voor duikers en een groots en weids strand. Op het strand vind je enkele gerenoveerde gebouwen uit 1868, en in zee zijn verschillende historische artefacten te vinden tijdens het duiken. Zo kan je onder andere enkele kanonnen tegen komen, maar ook veel ankers, ballaststenen of ankerkettingen.

Top 10 Stranden Bonaire
staartjes
Passende Resorts

Leuk

Time to Smile Chogogo Dive & Beach Resort Bonaire
8.8
Time to Smile Chogogo Dive & Beach Resort Bonaire

Bonaire | Kralendijk |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Direct aan zee en/of strand
 Wifi gratis

€€

bekijken

Sorobon Beach & Wellness Resort
7.5
Sorobon Beach & Wellness Resort

Bonaire | Lac Bay |

 Restaurant
 Direct aan zee en/of strand
 Wifi gratis

€€

bekijken

Delfins Beach Resort
8.8
Delfins Beach Resort

Bonaire | Belnem |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Direct aan zee en/of strand
 Wifi gratis

€€

bekijken

Beach & Dive Resort Grand Windsock Bonaire
9.1
Beach & Dive Resort Grand Windsock Bonaire

Bonaire | Belnem |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Direct aan zee en/of strand
 Wifi gratis

€€€

bekijken