headerafbeelding Washington Slagbaai National Park Bonaire

Washington Slagbaai National Park Bonaireeilandjes-header-titel

Ruud Door Ruud | 22 Apr 2021

Het Washington Slagbaai National Park op Bonaire is het grootste nationale park van Caribisch Nederland met een grootte van ca 5.600 hectare.

Het park beslaat de hele noordkaap van het eiland en op het bergachtige terrein vind je rotsformaties, cactuswouden, zoutmeren, zandduinen, strand, mangrove en bos.

Je treft hier in de afwisselende natuur talloze bijzondere planten en dieren, zoals de roze flamingo’s, de Prikichi parkieten en de Lora, de geelgeschouderde papegaai. En uiteraard de boomkip, de iguana.

 

boomkip

Een klein stukje historie

Oorspronkelijk bestond dit park uit twee plantages, Washington en Slagbaai. Het waren de grootste plantages uit de koloniale tijd. Hier werden zout, aloë vera, dividivi peulen en houtskool geproduceerd en verhandeld.

De naam Slagbaai is een verbastering van slachtbaai; vroeger werden hier ook veel geiten gehouden, geslacht en vanuit Boca Slagbaai verscheept naar Curaçao. Bij Boca Slagbaai zijn nog steeds enkele gebouwen uit die tijd te bewonderen.

Het bezoekerscentrum aan de ingang van het park ligt op de plaats waar vroeger het huis was van de toezichthouder van de plantage. Dankzij de visie van de laatste privé-eigenaar ‘Boy’ Herrera is dit gebied nu een nationaal park geworden en toegankelijk voor iedereen.

Het park is in beheer bij Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA Bonaire), dezelfde organisatie die ook het beheer van de wateren rond Bonaire verzorgt.

Op safari door het park

Het park is het makkelijkst te betreden met de auto, de wegen zijn onverhard, ruig en hobbelig. Een 4x4 of jeep is hier geen luxe, de meeste autohuur bedrijven geven ook aan welke auto's geschikt (en verzekerd) zijn voor het Washington Slagbaai Park. Er zijn twéé routes door het park; de korte route (+/- 1 uur met kleine stops) of de lange route (+/- 2 uur met kleine stops). Wil je snorkelen, duiken, of de Brandaris beklimmen? Trek dan zeker heel de dag uit voor je bezoek aan Washington Slagbaai.

Het is ook mogelijk om het park met de MTB te betreden. De route hiervoor is zo'n 34 km lang en heeft veel uitdagende paden. Het parcours is niet geschikt voor de beginnende mountainbiker. Denk er ook aan dat het op Bonaire, zeker op de vlakke stukken in het park, erg warm kan worden!

Tijdens de autoroute op het park kan je verder nog drie toeristische wandelroutes belopen. Één vlakke (de kinderklim), een klimroute naar de top van de Brandaris (het hoogste punt van het eiland) en de Kasikunda climbing trail.

Tip: zorg dat je vroeg in de ochtend op het park bent. Niet alleen scheelt dit enorm met de hitte, maar als je de Brandaris wil beklimmen moet je vóór 12.00 uur aan de klim beginnen. Het park opent om 8.00 uur 's ochtends en de laatste entree is om 13.00 uur.

Met een ronde (duikers) STINAPA tag op zak is de toegang zonder verdere kosten, met een vierkante STINAPA tag betaal je $15 voor een dagpas, en zonder pas $40 voor een dag. Dit is per persoon, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

De zon schijnt hier genadeloos, dus vergeet niet meer dan voldoende water mee te nemen, en smeer je in met zonnebrand. Met een zonnebril en een pet of hoed ben je klaar voor vertrek.

Baaien en blowholes

Aan de kustlijn aan de westkant van het park liggen verschillende mooie natuurlijke baaien waar de passaatwind en de oceaangolven indrukwekkend tekeer gaan. Boka Slagbaai, Boka Kokolishi, Boka Bartol en Boka Chikitu, allemaal de moeite om te bekijken.


Boka Kokolishi

Aan de ruige kust van het eiland vind je ook kleinere inhammen in het koraal waar het zeewater door de wind en de golven onder hoge druk in wordt geperst, de blowholes.

Er is maar één uitweg, omhoog. Dat levert spectaculaire beelden op van metershoge waterfonteinen. De meest indrukwekkende blowhole is de Suplado. Vergeet je fototoestel niet, maar pas op met het water dat na een uitbarsting naar beneden valt.

Zoutmeren en zoetwaterbronnen

Het landschap van het Washington Slagbaai National Park wordt gedomineerd door enkele grote zoutmeren, waarvan het Saliña Goto de grootste is.

De zoutmeren zijn belangrijk voor het ecosysteem en de koraalriffen van Bonaire. Tijdens de regenperiode bufferen ze het water er zorgen ervoor dat zand en modder op zijn plaats blijven en niet de zee instromen. Bovendien voelen de iconische Bonaire flamingo’s zich hier op hun plek.

De zoutmeren zijn belangrijk voor de natuur, maar zoetwater is essentieel voor alle dieren in het park. Er zijn gelukkig ook zoetwaterbronnen als Pos Mangel, Pos Nobo en Put Bronswinkel, waar je veel prachtige vogels en andere dieren kunt treffen.

staartjes
Passende Resorts

Leuk

Goood Resort
9.7
Goood Resort

Bonaire | Kralendijk |

 Buitenzwembad
 Wifi gratis

€€

bekijken

Hamlet Oasis Resort
8.5
Hamlet Oasis Resort

Bonaire | Kralendijk |

 Buitenzwembad
 Wifi gratis

€€

bekijken