headerafbeelding Bijzonder Punda

Bijzonder Pundaeilandjes-header-titel

Virginie Door Virginie | 30 Apr 2021

Wat maakt Punda bijzonder?

Het historische hart van Willemstad is Punda. Het is de oudste wijk van Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Een wijk met een rijke geschiedenis, leuke winkeltjes en een gezellige Caribische sfeer.

De “Punt” toen

De verovering van de Nederlanders op de Spanjaarden in 1634 zorgde ervoor dat er op “de Punt” in 1635 begonnen werd met de bouw van Fort Amsterdam bij de ingang van de Sint Annabaai. Dit fort werd voornamelijk bewoond door militairen en matrozen.

Het Fort werd aanvankelijk als vijfhoekig verdedigingswerk ontworpen waarvan nog 4 bastions intact zijn. Bij het bouwen van een stadsmuur (1674) moest de 5e bastion afgebroken worden aan de zeezijde.

boomkip

Ook staat binnen het Fort het Gouvernementshuis dat nu door de gouverneur van Curaçao gebruikt wordt. Het binnenterrein wordt tegenwoordig gebruikt als parkeerterrein en verder vind je hier ook de Fortkerk (de oudste protestantse kerk op het eiland).

Bijzonder Punda
Bijzonder Punda

In 1648 werd er vrede gesloten tussen de Nederlanders en de Spanjaarden (Vrede van Munster) en overwoog de VOC om de Caribische eilanden te verlaten. Wel werd er gepeild onder de Nederlandse bevolking of er belangstelling was om zich hier te vestigen. Van marinebasis werd het eiland langzaam, maar zeker een echt handelscentrum.

Vanaf 1651 vestigden 12 Joodse families (Nederlandse kolonisten vanuit Brazilië), en later in 1659 vestigden grotere groepen Joden (Joodse kolonisten uit Amsterdam, ontsnapt aan de inquisitie) zich ten noorden van het Schottegat. Deze kolonisten begonnen hier met landbouwactiviteiten en gaven hun plantage de naam “de Hoop”. De landbouw bracht in het klimaat van Curaçao helaas niet genoeg op. Al snel trok de handel en werden er in de buurt van het Fort huizen opgekocht die als pakhuizen dienden. Er ontstond vrije handel tussen landen, zeker na de opheffing van de eerste West Indische Compagnie in 1675, en was de haven het middelpunt van grote bedrijvigheid.

Een vreselijk onderdeel van deze door Nederlanders gedreven handel was de slavenhandel. De WIC was hier verantwoordelijk voor en zorgde zo voor een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Het eerste slavenschip “de Bontekoe” voer in 1657 de Sint Annabaai binnen.

In deze tijd ontstond ook de eerste nederzetting bij de muren van Fort Amsterdam. Deze bestond uit de belangrijkste straten: De Handelskade langs de St. Annabaai, en parallel daarop de Heerenstraat en haaks daarop de Breedestraat. Willemstad ontwikkelde zich in deze tijd tot echte havenstad.

De groei van het aantal huizen binnen het ommuurde gebied zorgde ervoor dat tussen 1861-1864 de stadsmuren werden afgebroken zodat er wat meer ruimte in Punda kwam. Nog steeds vormen de koopmanshuizen aan de Handelskade een prachtig en kleurrijk plaatje. Door het plaatsen van de drijvende houten pontons in 1888 was er ook een verbinding tussen de wijken Punda en Otrobanda.

Punda Nu

Wanneer je tegenwoordig door Punda wandelt valt direct op dat alles dicht op elkaar is gebouwd. Zorg dus dat je zeker ook omhoog kijkt tijdens een stadswandeling. Al direct valt aan de bouwstijl de Nederlandse invloeden op, maar ook vind je hier en daar nog duidelijk Spaanse invloeden. En dat alles met een Caribisch sausje maakt het tot een kleurrijk geheel.

stadsdeel Punda

Punda is een gezellig stadsdeel om door te wandelen. In de smalle charmante straatjes vind je leuke kleine winkeltjes, cafeetjes, restaurantjes en monumentale panden. Breng vooral overdag een bezoek aan Punda en zorg ervoor dat je zeker De Handelskade, Fort Amsterdam, de Pontjesbrug, de Mikvé Israël-Emanuelsynagoge met bijbehorend museum, de Ronde Markt voor leuke souvenirs en lokale gerechten bezoekt. En tegen de middag bezoek je tijdens de lunch de versmarkt Plasa Bieu.

Wandel je vanaf Otrobanda de Pontjesbrug af dan staat daar op de hoek van de Breedestraat en de Handelskade het zo kenmerkende Penha-gebouw. Hier moet je gewoon even stil staan en een mooie foto maken.

Mocht je dan nog tijd over hebben dan is een bezoek aan het oudste huis op de hoek van de Keukenstraat en de Kuiperstraat met daarin gevestigd het Postmuseum echt een aanrader.  Helaas is de drijvende markt aan de Sha Caprileskade gesloten.

Bijzonder Punda
staartjes
Passende Resorts

Leuk

Pietermaai Boutique Hotel
8.5
Pietermaai Boutique Hotel

Curaçao | Willemstad |

 Restaurant
 Buitenzwembad
 Wifi gratis

€€

bekijken

BOHO Bohemian Boutique
9
BOHO Bohemian Boutique

Curaçao | Willemstad |

 Wifi gratis

€€

bekijken